Stewardship is giving your Time, Talents and Treasures to support our Cathedral - donate

Недеља Православља и свеправославно вечерње у Чикагу

Недеља Православља и свеправославно вечерње у Чикагу

Прва недеља Великог и часног поста – Недеља Православља, молитвено и свечано је прослављена у Саборном храму Васкрсења Христовог у Чикагу. Свету Литургију служили су парохијски свештеници протојереји Дарко Спасојевић и Добривоје Милуновић и јереј Николај Костур. На Литургији је певао хор Бранко Радичевић, којим диригује Јелена Стојаковић, а у олтару је прислуживало мноштво чтечева. После заамвоне молитве свештенство, чтечеви и велики број деце, са иконама у рукама, учетвовали су у литији саучествујући на тај начин у победи праве вере над јересима, расколима и свим искушењима са којима се Православна црква сретала од почетка до краја света.

Истога дана увече, у Саборном храму, служено је свеправославно вечерње које се у Недељу Православља сваке године служи у Чикагу и на тај начин видљиво показује и сведочи саборни карактер Свете Православне Цркве. Вечерњим богослужењем началствовао је Архиепископ чикашки и средњеамерички Петар, из Руске Православне Цркве, у присуству надлежног владике Лонгина, Епископа новограчаничко-средњезападноамеричког, и владике Саве, умировљеног Епископа славонског. У богослужењу је учествовало преко 50 свештеника и ђакона и неколико стотина верника из свих православних јурисдикција који живе у државама Илиноис, Индијана и Висконсин. Одговарао је хор Бранко Радичевић којим је дириговао Др. Петар Јермихов, а за певницом су певали студенти Богословског факултета Свети Сава из Либертивила. 

Надахнуту проповед одржао је архимандрит Серафим, игуман манастира Покрова Пресвете Богородице у Трећем Језеру (Нова Грачаница). Осврнувши се на суштину празника Победе Православља и истине над иконоборством и свим другим јересима, отац Серафим је подсетио и на годишњицу страдања православних светиња и живих икона Божијих на Косову и Метохији. Посебну пажњу верних привукао је када је говорио о изазовима са којима се православни хришћани сусрећу у савременом друштву које садржи много варварског у себи. Једини начин да се сачувамо и избегнемо чељусти звери јесте да трезвеноумно чувамо и увек обнављамо лик Божији у себи, остајући верни православној вери и њеном етосу. У томе нам помажу покајање, пост, молитва, милостиња и, пре свега, благодат Божија. 

По завршетку вечерњег Богослужења, Архиепископ Петар се захвалио надлежном Епископу Лонгину на гостопримству и братољубљу. Он је позвао све сабране да наставе да се моле за све православне који страдају, посебно за свештенство, монаштво и вернике Православне Цркве у Украјини и њеног предстојатеља Митрополита Онуфрија. 

Протојереј Дарко Спасојевић, старешина храма, заблагодарио је свима и позвао их на послужење у црквени дом, које је припремило вредно Коло Српских Сестара. 

Share the Post:

More Posts