Stewardship is giving your Time, Talents and Treasures to support our Cathedral - donate

Drama Section

Drama Section

Клуб је основан 2012. године као део Недељне школе српског језика у циљу учења језика кроз кретивне позоришне игре. Клуб је намењен деци узраста од шест до петнаест година која читају и говоре српски језик. За упис у драмски клуб довољно је минимално познавање српског језика јер је циљ да деца кроз претварање на сцени заволе учење језика.
Кроз драму и позориште деца се уче лепом и течном говору, правилном изражавању, креативности, развијају стваралачку способност и идеје, уче самокритичност и развијају критику, подстичу моћ опажања, размишљања и изражавања. Драмски клуб учи децу тимском раду и поштовању других како деце тако и одраслих.

Деца су генији претварања! Јунаци Црвене шуме то доказује сваког пута када изађу на сцену са новом представом. Сваки нови игроказ показује да кроз ову врсту креативности дете богати свој језик, поправља изговор српског језика и постаје слободнији говорник.

Представе:

1. Девојка цара надмудрила (Кокошке умиру од љубави)

2. Јежевa кућица

3. Ко је сместио вуку?

4. Деда Мразова економска криза 

5. Дамојед

6. Витез без коња

Danijela Mrdak

Једне суботе,1984-те, када је Божић слављен- родила сам се као прво дете једне црногорске породице. Не знам зашто нисам названа по великом празнику Божићу али знам да је мој живот –од када се сећам- био црква и лепа духовна песма. Како мој отац каже (а ја скромно понављам); “Велики се рађају на Божић и имају своју улогу”

Моја “улога” (бар при нашем храму) је да своје време поклоним деци- да своју љубав према креативном изражају пренесем на малишане.
Љубав према књизи, песми и позоришту ми је дошла од деде Милоша који ме је упознао веома рано са најлепшим српским књижевним делима и позориштем. Од малих ногу сам слушала Ћопићева дела, рецитовала Змаја, Десанку, претварала се сваки пут да сам главни лик из књиге – ма шта да сам читала- како бих боље запамтила радњу (по дединим инструкцијама). Следећи дедине стопе уписала сам Политичке науке у Београду да бих се 2005. преселила у Америку и наставила Међународне односе на Northeastern универзитету у Чикагу где сам завршила основне и мастер студије.
По доласку у Чикаго пронашла сам наш лепи храм и од 2005. га сматрам својом кућом. Исте године сам се прикључила Недељној школи српског језика као учитељица предшколског узраста.
Од 2009. године помажем деци да се драмски изразе на позорници при нашем малом аматерском клубу “Јунаци црвене шуме”. Време које проводим са децом ме учи да опет будем велики – мали стваралац, безбрижан, маштовит и креативан и такође, да наставим градити своју одраслу личност кроз искрене очи детета. Моја улога није да учим децу да буду неко или нешто што нису, већ да пронађу велике и слободне говорнике у себи и савладају страх од јавног изражаја.

Share the Post:

Education

Church School

Church School classes take place at Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral from September through May from 9:45-10:30 AM, in between

Read More »

Serbian School

СРПСКА ШКОЛА Недељна школа српског језика при Храму Светог Васкресења Христовог у Чикагу постији више од 20 година. Циљ школе

Read More »

HRSOC Teens

HRSOC Teens encourages all our high school youth to participate in this group that will focus on being active participants

Read More »