Stewardship is giving your Time, Talents and Treasures to support our Cathedral - donate

Отац Андреј Дечанац посетио Саборни Храм Васкрсења Христовог у Чикагу

Отац Андреј Дечанац посетио Саборни Храм Васкрсења Христовог у Чикагу

“Код нас све почиње са Косовом и враћа се на Косово, јер је Косово носилац чојства и достојанства Српскога народа.” (Митрополит црногорско-приморски Амфилохије)

Православни Срби Чикага и околине имали су прилику да у десету недељу по Духовима духовно и молитвено заједничаре са оцем Андрејем, јеромонахом манастира Високи Дечани на Косову и Метохији и професором богословије Св.Ћирило и Методије у Призрену.Отац Андреј борави већ неколико дана у Сједињеним Америчким Државама, а главни разлог његове посете је двострук. Он је учествовао на прослави 100 година од завршетка Првог светског рата коју је организовала Епархија источноамеричка СПЦ и на конференцији о верским слободама коју је организовала америчка влада, Оба ова значајна догађаја одржана су у Вашингтону, главном граду САД.

Поред тога, отац Андреј обилази наше манастире и храмове као и многе знаменитости Америке. На празник светих мученика Трофима и Теофила, у недељу 5. августа, отац Андреј је началствовао Светом Литургијом у Саборном храму Васкрсења Христовог у Чикагу. Саслуживали су протојереји Дарко Спасојевић, старешина храма, и Добривоје Милуновић, парох. После заамвоне молитве служен је парастос свим Србима, Српкињама и српској деци у Крајини, који су пострадали у злочиначком подухвату етничког чишћења под именом “олуја”,који се догодио на овај дан пре 23 године. Поред служашчих свештеника, на парастосу је учествовао и отац Никола Костур, који је служио прву Литургију. Отац Андреј одржао је проповед верном народу на тему недељног јеванђеља о исцељењу болесног младића кога је мучио нечисти дух. Отац Андреј је истакао важност вере и љубави у животу православних хришћана који се манифестују у добрим делима. Најбоље добро дело које човек може да учини јесте да своју децу учи и васпитава у духу живе Речи Божије, онако како је то чинио и Свети Стефан Дечански, краљ српски. Отац Андреј нарочито је истакао важност активног литургијског живота у Цркви и позвао верне да редовно приступају светој тајни Причешћа.

После Свете Литургије и трпезе љубави, отац Андреј је одржао сажето и садржајно предавање о животу Српске Православне Цркве и нашег народа на Косову и Метохији. Предавање се састојало из три теметска дела. У првом делу је говорио о историјском, духовном, културном и егзистенцијалном значају Косова и Метохије за српски народ уопште. Он је посебно нагласио да увек треба да користимо назив Косово и Метохија, а не само Косово, објаснивши посебно значење речи Метохија (метох, земља под управом манастира, то јест Цркве). Дакле, у самом имену речи Метохија налазимо одговор о томе коме припада дотична област.

У другом делу предавања отац Андреј је говорио о тешком стању у коме се тренутно налазе наше светиње, манастири и храмови на Косову и Метохији као и преостали српски народ. Поред сиромаштва и оскудице, највећи проблем нашег народа јесте страх од албанског терора коме су свакодневно изложени. Таквом стању доприносе разни фактори, спољашњи и унутрашњи. Он је упозорио да би подела или размена територија била погубна за Србе на Косову и Метохији. Наиме, две трећине Срба живи јужно од реке Ибар, а највише су сконцентрисани у Косовском Поморављу, око Грачанице и Штрпца, као и у Метохији, док само једна трећина на северу Косова

У трећем делу предавања, отац Андреј је присутне упознао са радом богословије Свети Ћирило и Методије у Призрену чији је рад обновљен пре неколико година и која је већ изнедрила три генерације богослова. Ова богословска установа је основана давне 1871 године, а 1999 године је због албанског терора била принуђена да се пресели у Ниш. Великим залагањем и трудом Владике рашко-призренског Теодосија, Богословија је поново отворена 2011 године. Највећи број ученика је са територије Косова и Метохије, а има ученика и из других крајева Србије. Значај Богословије је од непроцењиве важности за опстанак и живот нашег народа на најсветијој српској земљи.

Отац Андреј је позвао наш народ да настави да помаже Србима на Косову и Метохији. Он је посебно похвалио рад хуманитарне организације Наши Срби и истакао госпођу Кети Фенслоу, председницу ове организације. Поред материјалне помоћи, отац Андреј је позвао наш верни народ да долази на Косово и Метохију јер је то, поред молитве, највећа подршка коју можемо да пружимо нашој браћи и сестрама који живе у веома тешким и несигурним условима. По завршеном предавању, отац Андреј је одговарао на веома интересантна питања и тиме ово благословено заједничарење учинио још интересантнијим и значајнијим.

У име братства и окупљеног народа, отац Добривоје Милуновић је на почетку представио и поздравио оца Андреја, а на крају изразио благодарност драгом госту на лепом и садржајном предавању. Такође, он се захвалио верном народу који је дошао да чује из прве руке о тренутној ситуацији на Косову и Метохији, посебно у контексту драматичних догађаја који су се збивали у претходних неколико дана. Будући и сам родом са тих простора, он је рекао да је Косово и Метохија много више од географског појма или територије. Оно је темељ наше историје, просвете и културе, а пре и изнад свега извор наше духовности и постојања. Јер, без обзира где Срби живе, по речима Митрополита Амфилохија, код нас све почиње са Косовом и враћа се на Косово, јер је Косово носилац чојства и достојанства Српскога народа.

Share the Post:

More Posts